Zdrava Srbija Instagram

2014 - Međunarodna godina porodičnih gazdinstava


Zdrava Srbija, 02.12.2013.
Saša Bugarčić

Bookmark and Share



Na nacionalnom nivou, postoji niz faktora koji su ključni za uspešan razvoj porodične poljoprivrede, kao što su: agro - ekološki uslovi i teritorijalne karakteristike, političko okruženje, pristup tržištima, pristup zemljištu i prirodnim resursima, pristup tehnologiji i savetodavnoj službi, pristup finansijama, demograski faktori kao i ekonomski i socio - kulturni uslovi i dostupnost obrazovanja.



Nakon duže kampanje koja je stekla podršku 360 organizacija na 5 kontinenata, 66. Generalna Skupština Ujedinjenih Nacija je zvanično proglasila 2014. godinu kao Međunarodnu godinu porodičnih gazdinstava - International Year of Family Farming (IYFF 2014). Međunarodna godina porodičnih gazdinstava ima za cilj da podigne profit poljoprivrednih gazdinstava i manjih poljoprivrednika fokusirajući pažnju sveta na njene značajne uloge u iskorenjavanju gladi i siromaštva, pospešujući bezbednost hrane i ishrane, poboljšanju životnog standarda, upravljanje prirodnim resursima, zaštiti okruženja, i postizanju održivog razvoja, posebno u seoskim područjima.


Prema saopštenju iz Njujorka, cilj je da se u 2014. godini promeni položaj poljoprivrednih porodica i da se one pozicioniraju u centru poljoprivrednih, ekoloških i socijalnih politika u nacionalnim programima tako što će se identifikovati nedostatci i mogucćnosti koje dovode do promovisanja veće jednakosti i uravnoteženog razvoja. Tokom 2014. godine na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou će se raditi na povecćanju svesti i razumevanja izazova sa kojima se suočavaju mali proizvođači i pomoć́i da se identifikuju efikasni načini za podršku porodičnim gazdinstvima.



Porodično gazdinstvo obuhvata sve poljoprivredne aktivnosti porodice, i obuhvata nekoliko oblasti ruralnog razvoja. Porodična gazdinstva su način organizovanja poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, proizvodnje kojom upravlja i rukovodi porodica i pretežno se oslanja na radnu snagu unutar same porodice, koja uključuje i muškarce i žene. I u razvijenim, kao i u zemljama u razvoju, porodično gazdinstvo je dominantna forma poljoprivrede u sektoru proizvodnje hrane smatraju u Svetskom programu za hranu - FAO.


Na nacionalnom nivou, postoji niz faktora koji su ključni za uspešan razvoj porodične poljoprivrede, kao što su: agro-ekološki uslovi i teritorijalne karakteristike, političko okruženje, pristup tržištima, pristup zemljištu i prirodnim resursima, pristup tehnologiji i savetodavnoj službi, pristup finansijama, demograski faktori kao i ekonomski i socio-kulturni uslovi i dostupnost obrazovanja. Porodično gazdinstvo ima važnu društveno - ekonomsku, ekološku i kulturnu ulogu zaključuju stručnjaci FAO-a.


Goran Đaković, predsednik Udruženja novinara za poljoprivredu AGROPRESS izjavio je ovim povodom da podržava ovakvu inicijativu i smatra da bi republika Srbija trebalo da da svoj doprinos, a naročito Ministarstvo poljoprivrede koje ima ključnu ulogu u kreiranju agrarne politike. On se založio de se u budžetu za narednu godinu predvide podsticaji koji bi omogućili i malim gazdinstvima da se ukrupne i razviju u komercijalna odnosno gazdinstva sposobna da snabdevaju tržiše većim količinama poljoprivrednih proizvoda. Prema rečima Gorana Đakovića porodična gazdinstva su važna jer štite tradicionalne prehrambene proizvode i doprinose uravnoteženoj ishrani i očuvanju biodiverziteta i održivom korišćenju prirodnih resursa. Ona takođe predstavljaju priliku za jačanje lokalnih ekonomija naročito kada se mere agrarne politike kombinuju sa merama socijalne zaštite i dobrobiti zajednice. AGROPRESS je tokom prethodnih tri godine sprovodio niz programa obuke naročito žena na selu u kojima je učestvovalo više od 500 gazdinstava, dodao je Đaković.




Tekst preuzet sa https://www.agropress.org.rs/



Bookmark and Share

Mala Pijaca